Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat că acțiunile desfășurate de pompieri în urma primei explozii de la Crevedia au fost adecvate, ținând cont de măsurile luate pentru evacuarea populației și limitarea daunelor.
„Comandantul acțiunii, de când am ajuns eu, am fost eu, dar acolo erau inspectori șefi de pompieri pe București – Ilfov. A mai venit și inspectorul șef din Dâmbovița și în ceea ce privește incendiile, experiența se află la ei. Organizarea intervenției în cazul incendiilor este asigurată de pompieri. (…) Pompierii și-au desfășurat intervenția conform procedurilor. Dacă există probleme, vor fi investigații. Dacă au fost probleme punctuale, vor fi identificate. Dar modul în care s-a intervenit după prima explozie a fost corespunzător: protejarea zonei înconjurătoare, evacuarea populației și limitarea daunelor. În nicio situație nu s-a intenționat să se stăpânească incendiul în întregime, deoarece gazul trebuia să se consume. Însă, s-a avut în vedere protejarea zonei adiacente și prevenirea răspândirii la locuințe sau alte zone. Explozia a fost prevenită prin răcirea cisternelor. Acest aspect este asigurat de pompieri de fiecare dată când sunt implicate cisterne. Din nefericire, în acest caz, cisterna a explodat”, a declarat Arafat.
Arafat a menționat că în momentul exploziei erau în funcțiune trei roboți, iar pompierii care se aflau în apropierea cisternei au fost retrasi.
„Unde ați dori să intervină pompierii în fața incendiului? Acest lucru trebuie clarificat. (…) Da, roboții au fost folosiți. Pompierii care se aflau în apropierea cisternei au fost retrași după ce roboții au fost activați. Și explozia a avut loc când trei roboți erau în funcțiune. (…) Zona a fost evacuată, pompierii au ajuns acolo și au venit și mai multe persoane, inclusiv jurnaliști. Îmi amintesc bine cum au insistat să se apropie și am insistat personal, împreună cu jandarmii, să se mențină la distanță. Prin urmare, în nicio situație nu s-a permis altor persoane decât celor autorizate să se apropie de locul incendiului. Pompierii care au intervenit nu au acționat doar pentru răcirea cisternei. Erau și case care puteau fi afectate de răspândirea incendiului, iar pompierii au trebuit să le protejeze”, a subliniat oficialul.
El a insistat că intervențiile pompierilor presupun un anumit grad de risc și că se iau măsuri pentru a minimiza aceste pericole, inclusiv prin utilizarea roboților și retragerea persoanelor aflate în apropiere de cisterne.
„Din păcate, există intervenții cu risc. Dacă doriți intervenții fără risc la pompieri, înseamnă că nu înțelegem esența. Vorbeam despre foc, explozii și situații periculoase. Nu putem spune că «nu există risc» în cazul pompierilor. Da, riscul este minimizat la maxim și una dintre metodele de minimizare este utilizarea roboților și retragerea unei părți din pompieri care erau în proximitatea cisternei”, a explicat Raed Arafat.
Conform acestuia, fiecare intervenție a pompierilor este ulterior evaluată pentru a identifica eventuale erori. Arafat a subliniat că jandarmii au cerut mass-mediei să nu se apropie de locul exploziei pentru a nu-și pune viețile în pericol.
„Suntem obișnuiți cu această abordare, de fiecare dată întrebând dacă comandantul pompierilor va fi anchetat, sau eu, doctorul Arafat… Există o investigație desfășurată de Parchet privind impactul incendiului și exploziei. Dacă Parchetul dorește să interogheze pe cineva, are dreptul să facă acest lucru. Departamentul pentru Situații de Urgență va realiza, de asemenea, o analiză internă a intervenției, în scopul îmbunătățirii viitoarelor intervenții, așa cum se întâmplă după fiecare intervenție. După fiecare incendiu, acesta este supus unei analize: se investighează dacă au fost probleme sau alte aspecte. Aveți amabilitatea să întrebați colegii care au fost la fața locului: am discutat cu ei și cu jandarmii să nu se apropie. Existau ris