Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii este sărbătorită de Biserica Ortodoxă miercuri, în a patra săptămână după Paști, fiind un moment de mijloc între două mari sărbători creștine: Învierea Domnului Iisus Hristos și Cincizecimea, când a avut loc Pogorârea Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli.
Această sărbătoare își are temeiurile în ambele Testamente. În Vechiul Testament, se suprapune cu Sărbătoarea Corturilor, a treia mare celebrare iudaică după Paști și Cincizecime. Istoricul iudeu Iosip o numea „o sărbătoare importantă, mare și sfântă pentru iudei”. În Noul Testament, acest praznic este momentul în care Hristos apare în templu la jumătatea sărbătorii (Ioan 7, 14-36) și predică mulțimii. Hristos Se revelează ca Apa cea Vie, având aceeași cinste cu Duhul Sfânt: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea. Cel ce crede în Mine, precum a zis Scriptura: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui” (cf. Ioan 7, 37-39).
Totodată, este important de menționat că această zi are statut de praznic și se întinde pe o perioadă de opt zile, constituind astfel un praznic în cadrul altuia, cel al Învierii. Tipicul bisericesc prevede pentru această zi dezlegare la pește, ca expresie a bucuriei duhovnicești.
O trăsătură specială a acestei zile este Axionul Înjumătățirii, preluat de la Axionul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie): „Străin lucru este maicilor fecioria”, care este cântat și la Odovania Înjumătățirii. În celelalte zile, se cântă potrivit Tipicului Mare: „Îngerul a strigat”, până la Odovania Învierii. De asemenea, chinonicul acestei zile este: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu întru Mine rămâne și Eu întru el, a zis Domnul. Aliluia.”
Cele opt zile dedicate acestui praznic ne ajută să aprofundăm taina Învierii Domnului și să trăim o comuniune mai profundă cu Biserica, care este chipul tainic al Mântuitorului.