Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a declarat că funcționarii din primării au făcut presiuni în vederea majorării salariilor, deoarece salariile lor sunt limitate de lege sub cele ale primarilor și viceprimarilor.
„Pentru medici, apoi pentru profesori au mers pe foaia de parcurs, pentru ceilalţi nu. Deci dacă nu avem o abordare unitară, atunci lucrurile iarăşi se duc într-o direcţie zic eu greşită. Deci problema nu sunt parlamentarii. În acest moment poţi să spui că pentru parlamentari nu trebuie să măreşti salariile, e ok, nu-i nicio problemă, se poate, dar pentru aleşii locali trebuie să faci un pas. Şi asta a fost ideea. A fost o discuţie în coaliţie la un moment dat, şi asta a fost ideea. Nu era vorba de parlamentari.
În legea salarizării scrie foarte clar că nimeni nu poate să aibă un salariu mai mare decât viceprimarul. Degeaba creşti pentru funcţionarii publici, că te blochezi în acest articol. Şi atunci sunt foarte multe primării care rămân depopulate, unde pleacă oamenii. (…) Nu e vorba de o creştere mare, ci o pătrime din ceea ce trebuia făcut, deci nu e vorba despre un salt uriaş. Şi asta era ideea la un moment dat, şi nu parlamentarii. (…) E greşit să ducem discuţia în direcţia de a creşte sau a nu creşte indemnizaţiile parlamentarilor, fiindcă nu asta era ideea. Şi presiunea nu din zona parlamentară a venit, a venit din partea primăriilor, şi nu neapărat din partea primarilor, din partea funcţionarilor, fiindcă există această prevedere că nimeni nu poate să aibă salariu mai mare decât viceprimarul. Şi aici cu toţii am spus, da, această situaţie trebuie rezolvată.
Nu trebuie să dai mai mult decât e cazul, nu trebuie să ieşi din contextul economic românesc, nu poţi să te compari cu Germania, cu SUA. (…) Dar e o altă abordare aici. Vrei, nu vrei, trebuie să spui lucrurilor pe nume. Într-o primărie nu poţi să stai fără funcţionari dacă vrei să faci treabă şi n-o să stea funcţionarii pe 3.000 de lei – 3.100 de lei”, a motivat vicepremierul.