Grupul de lucru guvernamental reunit joi la Palatul Cotroceni a traversat cea mai tensionată rundă de negocieri de până acum, potrivit unor surse participante la discuții. Întâlnirea a fost caracterizată drept un veritabil „carnaval fiscal”, în care formațiunile politice au venit cu propuneri contradictorii și adesea radicale, fără a reuși să ajungă la un acord privind pachetul de măsuri bugetare pentru viitorul guvern.
USR: CASS extins pentru toți, fără excepții
Cea mai controversată inițiativă a venit din partea USR, care a propus introducerea unei contribuții de 100 de lei la asigurările de sănătate chiar și pentru pensiile sub 3.000 de lei, măsură care ar afecta inclusiv pensia minimă. Mai mult, formațiunea a solicitat aplicarea CASS fără excepții, vizând și văduvele de război, persoanele cu handicap și invalizii de grad I. Propunerea a stârnit reacții vehemente, în special din partea PSD.
Dispută aprinsă pe impozitul pe cifra de afaceri
Un alt moment de tensiune s-a produs când USR, susținut de PNL, a propus aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru toate firmele, indiferent de mărime. PSD a calificat măsura drept una care „ar strangula mediul de afaceri”, arătând că o astfel de taxă este justificabilă doar în cazul companiilor mari, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro.
UDMR propune comision pe tranzacțiile bancare
Nici UDMR nu a evitat ideile controversate. Uniunea a avansat ideea introducerii unui comision pe toate tranzacțiile bancare, invocând modelul din Ungaria. Propunerea a fost rapid respinsă, inclusiv de potențialii parteneri de coaliție, în ciuda susținerii unui consilier prezidențial apropiat de Nicușor Dan.
PSD insistă pe protejarea alimentelor, medicamentelor și carburanților
În mijlocul haosului de propuneri, PSD a încercat să impună o linie roșie în jurul produselor de strictă necesitate. Social-democrații au cerut menținerea TVA redus la 9% pentru alimente, medicamente și apă, opunându-se majorării accizelor la carburanți. Au fost însă de acord cu o eventuală creștere a TVA general la 21%, cu condiția ca produsele de bază să fie taxate cu doar 5%. În plus, PSD a susținut introducerea unei taxe de solidaritate pentru veniturile care depășesc 10.000 de lei și reducerea unor sporuri și facilități bugetare.
Tăieri de sporuri și privilegii bugetare
S-a discutat și despre tăieri clare în sistemul public: eliminarea sporurilor de 25% din ANSVSA și cele pentru control financiar preventiv, reducerea sporurilor pentru magistrați, desființarea scutirilor CASS pentru rudele polițiștilor și magistraților, dar și eliminarea decontărilor pentru tratamente sau proteze acordate familiilor acestora. De asemenea, s-a propus ca formările profesionale să se desfășoare online, fără cheltuieli de deplasare, pentru următoarele 18 luni, și tăierea indemnizațiilor din comitetele interministeriale.
Instituții vizate pentru desființare
În cadrul măsurilor de eficientizare, mai multe instituții au fost propuse pentru desființare: Institutul Levantului, Institutul Revoluției, Casa Unirea, Academia Oamenilor de Știință, ARICE și alte entități considerate neproductive și costisitoare.
Tensiuni și pe tema subvențiilor agricole
O altă sursă de conflict a fost propunerea PNL de reducere a subvențiilor pentru fermieri, prin impunerea unui prag minim de 2 hectare. Inițiativa a fost respinsă de toate celelalte partide, inclusiv de USR, care în mod normal se aliniază rar cu PSD și UDMR.
USR cere oprirea schemelor de sprijin economic
USR a propus suspendarea schemelor de sprijin finanțate prin AFM și Ministerul Economiei, măsură care a generat reacții ironice și a fost respinsă categoric de toate celelalte formațiuni, fiind considerată lipsită de realism în actualul context economic.
Scutiri fiscale, din nou în discuție
PSD a propus eliminarea scutirilor de la plata CASS pentru veniturile din chirii, publicitate și serviciile școlilor private, argumentând că aceste activități generează deja profituri consistente. PNL și USR au dus dezbaterea și mai departe, propunând includerea în plata CASS a beneficiarilor de venit minim garantat, a rudelor asiguraților și a categoriilor speciale precum văduvele de război sau persoanele deportate.
Taxe majorate pentru jocuri de noroc și produse de lux
PSD susține creșterea accizelor, cu excepția celor aplicate combustibililor, și impunerea unor taxe mai mari pentru jocurile de noroc, criptomonede, bunuri și mașini de lux. În același timp, se dorește păstrarea sporurilor în domeniile medical și educațional, iar sporul de antenă ar putea fi transformat într-o sumă fixă de 500 de lei.
După ziua tensionată de joi, președintele Nicușor Dan urmează să aibă vineri o rundă decisivă de discuții cu liderii partidelor. Până atunci, echipele tehnice vor elabora o listă cu măsuri considerate „posibile”, însă surse politice admit că între „posibil” și „asumabil” se află un gol fiscal și politic dificil de depășit.