Agenția de presă Bloomberg aduce noi detalii pe lângă cele deja cunoscute. Administrația președintelui Donald Trump presează autoritățile române să îi permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai.
Se cunosc deja declarațiile vicepreședintelui american Vance privind anularea alegerilor din noiembrie anul trecut:
„Situația a ajuns atât de rău încât în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali.”
Conform Bloomberg, „în ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i pe oficialii români să nu blocheze candidatura lui Georgescu, un susținător al lui Trump care a criticat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin.” Bloomberg citează surse care au vorbit sub anonimat.
O sursă declara, potrivit Bloomberg, că guvernul de la București nu a reușit să stabilească un canal de comunicare cu administrația Trump, canal prin care să atenuze îngrijorările legate de vot.
La fel ca oficialii din UE, reprezentanții guvernului român se tem că manevrele agresive din partea Washingtonului și interferența directă în procesul electoral ar putea genera o ruptură a relațiilor cu un aliat esențial, a declarat unul dintre oficiali, adaugă Bloomberg.
De asemenea, Elon Musk, considerat mâna dreaptă a lui Trump, reia pe rețeaua X afirmațiile lui Georgescu, conform cărora va interzice rețeaua Soros și va lua măsuri împotriva celor implicați în aceasta.
Ce spune Marian Enache, preşedintele CCR
La criticile privind anularea alegerilor şi solicitarea de a reveni la acea anulare, printr-o erată, Marian Enache a dat explicaţii.
”Exclus. Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”.
Enache a menționat că dacă o curte constituțională poate valida și confirma rezultatele alegerilor, înseamnă că le și poate infirma, invalida sau anula. Iar competența nu poate fi una formală, ci una reală și efectivă, care poate fi exercitată în condițiile apariției unei situații excepționale care o declanșează.
„În cadrul competiției electorale, candidații prezintă oferte de programe pentru dezvoltarea democrației și creșterea prestigiului țării. Nu poți face, însă, propuneri care să impună reconsiderarea regimului politic al sistemului constituțional statornicit prin Constituția din 1991, fundamentat pe pluripartidism și parlamentarism, pentru a accede la funcția supremă în stat și nu poți promova o campanie de obstrucționare și de negare a activității instituțiilor statului, întrucât toate acestea sunt în coliziune cu principiul respectării Constituției, a regimului democratic și a legilor acestuia, precum și a statului de drept. În mod firesc, fiecare candidat propune obiective în condițiile și limitele ordinii constituționale”.
Călin Georgescu spunea în aprilie 2024: „Nu vor mai fi partide politice în această țară. Niciunul! Niciun partid politic!”
Alături de această afirmaţie tranşantă se adaugă sute de alte declaraţii, din care rezultă exact ce preciza Enache: nu este posibilă validarea candidaturii unui candidat care „face, însă, propuneri care să impună reconsiderarea regimului politic al sistemului constituțional statornicit prin Constituția din 1991, fundamentat pe pluripartidism și parlamentarism.
Este o indicaţie clară că CCR va invalida candidatura lui Georgescu la alegerile prezidenţiale, cu riscul de a ne pune administraţia americană în cap. Ar fi şi un exemplu de demnitate naţională, de apartenenţă la principiile, valorile democraţiei şi statului de drept, promovate de UE.
De ce îl vor americanii şi ruşii pe Georgescu preşedinte?
Dacă i s-ar fi permis candidatura, Georgescu ar beneficia acum de un sprijin dublu, atât din partea rușilor, cât și din partea administrației americane.
Trump și Putin au un interes comun și și-au propus să destrucționeze UE, pentru a prelua conducerea lumii. Cea mai simplă metodă este instalarea regimurilor marionetă în zonele de influență. Au deja Ungaria și Slovacia, iar România și alte țări ar putea urma. Se urmărește formarea unor regimuri asemănătoare cu cel din Belarus, care să se supună complet ordinelor Moscovei, fără conflicte directe. Aceasta reprezintă soluția cea mai simplă.
Trump a realizat că războiul a lăsat Rusia și Ucraina devastate și că reconstrucția va fi inevitabilă, oferind SUA prima ocazie de a beneficia. Costurile reconstrucției vor fi extrase din bogățiile naturale imense ale Rusiei și din resursele mai modeste ale Ucrainei. Emisarii lui Trump au prezentat lui Zelenski un act prin care acesta să cedeze 50% din toate resursele Ucrainei în favoarea americanilor.
Din această cauză se dorește eliminarea influenței europene, astfel încât negocierile pentru pace să fie pur și simplu între America și Rusia, iar beneficiile reconstrucției să nu fie împărțite cu Europa. Războiul comercial care se anunță este următorul episod în această strategie de excludere a Europei.
Trump a ajuns să exprime chiar și afirmații absurde, precum că Ucraina a inițiat conflictul cu Rusia, toate acestea fiind menite să îi servească interesele financiare.
De altfel, discuția de la Riad dintre delegațiile rusă și americană s-a concentrat pe reluarea relațiilor „normale” între cele două state, și nu pe încetarea conflictului din Ucraina.
Trump începe să fie respins de poporul american
Acțiunile curente ale lui Trump și Musk în America au avut un efect de bumerang asupra elitelor și a oamenilor simpli. Manifestările de stradă împotriva lui Trump în marile orașe, restructurarea unor instituții importante de către Musk, golirea magazinelor din teama unui viitor război comercial, precum și provocarea UE la o „luptă” economică și comercială, vor evidenția absurditățile și inepțiile inițiate de Trump.
Și alegătorii români vor înțelege până în luna mai că toate alegațiile ce implică filiera Trump-Musk-Putin-Georgescu sunt simple absurdități, menite să-l aducă pe Trump și Putin la masa împărțirii lumii.
China, însă, rămâne mai precaută și continuă să susțină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Numai conducători lipsiți de discernământ, precum Trump și Putin, patinează pe gheața subțire a echilibrelor geostrategice.