Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marți, 18 octombrie 2022, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), desfășurată la Luxemburg.
În cadrul reuniunii, miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii cu privire la proiectul de concluzii ale Consiliului European din 20-21 octombrie 2022, pe agenda căruia figurează agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, situația energetică și cea economică la nivelul Uniunii, relațiile externe, în special Summitul UE – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și relația cu China, precum și stadiul pregătirilor pentru reuniunile internaționale COP27 privind schimbările climatice și COP15 privind biodiversitatea.
Membrii Consiliului Afaceri Generale au avut, de asemenea, o dezbatere de orientare privind rezoluția Parlamentului European referitoare la propunerea de Regulament al Consiliului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, au trecut în revistă stadiul statului de drept în Polonia, în baza art. 7(1) din Tratatele UE, și au avut un schimb de opinii pe tema acțiunilor ulterioare Conferinței privind viitorul Europei, cu accent pe calendarul de prezentare a propunerilor Parlamentului European în temeiul art. 48(2) din Tratatele UE. Comisia Europeană a prezentat comunicarea sa cu tema “Asigurarea respectării legislației UE pentru o Europă care dă rezultate”.
„Referitor la energie, Daniela Gîtman a subliniat că obiectivul principal al României este obținerea unei reduceri durabile a prețurilor la gaz și energie electrică pentru consumatori înainte de sezonul de iarnă, prin decuplarea prețului gazelor de cel al energiei electrice. A insistat pentru adoptarea de măsuri eficiente în vederea atingerii acestui obiectiv, mai ales prin plafonarea prețurilor la achiziționarea en-gros a gazelor în întreaga Uniune, concepută astfel încât să asigure securitatea aprovizionării și distribuția echitabilă a volumelor de gaze în UE, prin reformarea design-ului pieței energetice europene și operaționalizarea platformei UE de achiziție în comun a gazelor înainte de sosirea iernii. A apreciat că actuala formă a concluziilor reprezintă un pas în direcția corectă, sens în care a menționat coridorul temporar de preț dinamic pentru gaze naturale. A subliniat, totodată, nevoia de includere a unui mecanism european de compensare a diferenței între prețul de piață și prețul plafonat, în mod echitabil și transparent”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.