Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat luni că planurile de relocare a lanţurilor de producţie în economiile dezvoltate, ca reacţie la șocurile internaţionale majore din ultimii ani, ar putea genera costuri ridicate fără a garanta o protecție eficientă împotriva viitoarelor crize, potrivit agenției AFP.
„Asta merge în sens contrar cu anumite afirmaţii vehiculate în dezbaterea generală cu privire la lanţurile de valoare mondiale”, recunoaşte OCDE într-un raport cu privire la situaţia lanţurilor de aprovizionare la nivel mondial.
Potrivit concluziilor unui raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relocarea lanţurilor de producţie în interiorul graniţelor naţionale, însoţită de introducerea de tarife vamale mai mari, subvenţii pentru industria locală şi alte restricţii comerciale, ar putea reduce comerţul mondial cu peste 18% şi diminua PIB-ul global cu peste 5%.
OCDE estimează că economiile dezvoltate analizate ar putea înregistra pierderi de avuţie cuprinse între 1,1% şi 1,2% din PIB, în funcţie de structura şi gradul de integrare al fiecărei țări în lanţurile globale de valoare. Printre cele mai afectate economii se numără Canada, Marea Britanie, Australia, dar şi Statele Unite, Coreea de Sud şi Africa de Sud.
Organizaţia atrage atenţia că relocarea nu sporeşte automat rezilienţa unei economii în faţa şocurilor externe. Din contră, o economie bazată pe producţie internă nu oferă avantaje clare în ceea ce priveşte stabilitatea PIB-ului, producţiei sau consumului, comparativ cu un sistem de producţie globalizat.
OCDE reaminteşte că extinderea lanţurilor de producţie a fost una dintre principalele trăsături ale globalizării, contribuind semnificativ la reducerea sărăciei globale prin specializare. Totuși, acest model a fost pus sub semnul întrebării în urma pandemiei de Covid-19, care a scos la iveală dependenţele critice de anumite regiuni, precum lipsa de materiale medicale esențiale produse în China.
Războiul din Ucraina a adus un nou semnal de alarmă privind vulnerabilităţile energetice ale Europei şi dependenţa faţă de regimuri considerate nesigure, ceea ce a accelerat planurile de relocalizare sau de apropiere a lanţurilor de aprovizionare.
În acest context, mai multe state dezvoltate și-au exprimat dorinţa de a reindustrializa sectoare economice strategice, după decenii în care producţia a fost externalizată către ţări cu forţă de muncă ieftină. Această tendință s-a manifestat în special în politica comercială a fostului preşedinte american Donald Trump.
OCDE, organizaţie interguvernamentală cu 38 de membri, înființată în 1961 pentru a susține dezvoltarea economică și comerțul liber, subliniază prin acest raport riscurile economice ale unui protecţionism excesiv. România se află în proces de aderare la OCDE, parcurgând în prezent etapele tehnice de evaluare în cadrul celor 26 de Comitete ale organizaţiei.