Klaus Iohannis, Președintele României, a avut miercuri, 31 mai 2023, la Palatul Cotroceni, discuții cu liderii coaliției de guvernare, Președintele Partidului Național Liberal, Premierul Nicolae Ciucă, și Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pe tema grevei din sistemul de învățământ. La întâlnire a mai participat și ministrul Educației, Ligia Deca.
Iohannis, cu toată gașca la Cotroceni!
În timpul discuțiilor, au fost examinate solicitările Federațiilor sindicale din domeniul educației și s-au analizat posibile soluții pentru a pune capăt grevei profesorilor și a relua activitatea școlară.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii dialogului ca singura modalitate de a depăși impasul actual. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până când se vor identifica măsurile care să răspundă cerințelor personalului didactic.
Klaus Iohannis i-a somat pe liderii coaliției să vină cu soluții!
Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției „să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat.”, arată Klaus Iohannis.
Oferta Guvernului constă în mărirea cu 1.000 de lei brut salariilor pentru personalul didactic și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic.
„În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri: Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, potrivit6 unui comunicat al guvernului, remis miercui, în urma discuțiilor.