Mircea Geoană a fost foarte ferm! Este un eveniment important pentru relațiile internaționale și securitatea globală, având în vedere prezența unor înalți oficiali din cadrul NATO și din Statele Unite ale Americii. Dialogul dintre Secretarul General Adjunct al NATO și jurnalistul de la „The New York Times” poate fi privit ca o oportunitate de a aduce în prim-plan subiecte relevante și de a discuta despre provocările și amenințările actuale la adresa securității internaționale. Participarea unor oficiali de rang înalt din mai multe țări consolidează importanța colaborării și cooperării internaționale în fața unor provocări comune și oferă o platformă pentru discuții și schimburi de idei privind politica de securitate și cooperarea în domeniul militar.
„Este un lucru pe care SUA, de mulți ani și multe administrații, l-au cerut aliaților europeni și Canadei: să cheltuiască mai mult pentru apărare. Și toți aliații au decis la Vilnius că vor cheltui cel puțin 2% din PIB.
Acesta este un minim, dar faptul că economii mari, cum ar fi Germania, Italia, Olanda, Spania, vor merge la 2% sau mai mult în sine este o investiție masivă”, a punctat Mircea Geoană.
Geoană a precizat că liderii Alianței au decis să aibă și „un plan de acțiune industrială.”
„Ne intensificăm producția, ne revitalizăm baza industrială. Ceea ce face NATO foarte bine este să trimită un semnal de cerere atât industriei de apărare din țările aliate, cât și către sectorul tehnologic, către companiile din domeniul tehnologiei”, a punctat înaltul oficial.
În legătură cu Ucraina, secretarul general al NATO a declarat că, la Summitul de la Vilnius, deciziile luate nu au reprezentat doar „un fel de îmbunătățire cosmetică” a relației Alianței cu această țară, ci „o schimbare profundă”.
„Secretarul General, Jens Stoltenberg, a spus să avem un Consiliu NATO-Ucraina, care este o îmbunătățire masivă a relației noastre cu Ucraina. Și a mai spus un lucru pe care îl repet aici, la Aspen: la Vilnius, Ucraina a fost primită ca un egal”, a punctat înaltul oficial.
Geoană a dat exemplu România, care a fost refuzată inițial să intre în NATO, la Summitul de la Madrid, dar a perseverat.
„România și multe țări din regiune, după căderea comunismului, au aspirat și în cele din urmă au aderat la NATO. De ce? Pentru că am crezut în această alianță și am perseverat. Prima dată, la Madrid, cred că vă amintiți că România a fost refuzată. Noi am continuat”, a spus Mircea Geoană.
Mircea Geoană a subliniat că, pentru a adera la Alianță, „Ucraina trebuie să facă mai multe reforme, nu doar să câștige războiul” și s-a declarat convins că acest lucru se va întîmpla.
„Mai este încă de lucru în ceea ce privește guvernarea, economia, nu doar economia de război. De aceea, spun cu încredere că Ucraina va fi alături de noi. Faptul că Uniunea Europeană le oferă, de asemenea, o cale de aderare, care este mult mai accelerată decât înainte, este, de asemenea, un lucru bun. Așadar, dacă punem laolaltă NATO și Uniunea Europeană și angajamentul nostru față de Ucraina, aș spune că vor fi alături de noi mai devreme sau mai târziu”, a conchist Geoană.