Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat marți, 13 decembrie 2022, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles, în contextul discuțiilor la nivel european pe tema gestionării efectelor crizei energetice.
„De la începutul războiului din Ucraina și a crizei energetice subsecvente, problema securității în aprovizionare, pregătirea pentru iarnă și reducerea prețurilor la energie și gaze naturale au fost pe agenda de priorități a liderilor UE și a miniștrilor energiei. Ca urmare a reuniunii miniștrilor energiei din data de 24 noiembrie 2022, negocierile la nivelul Consiliului s-au concentrat pe gestionarea prețurilor crescute la gaze naturale prin stabilirea unui mecanism eficient de plafonare a acestora”, a transmis Ministerul Energiei.
În cadrul reuniunii de marți, miniștrii energiei au avut un schimb de opinii extins asupra proiectului de Regulament al Consiliului privind stabilirea unui mecanism de corecție a pieței. Statele membre au avut o abordare constructivă în vederea identificării unei soluții fezabile, fiind analizate mai multe scenarii, fără a se ajunge însă la un acord politic, la acest moment. Discuțiile urmează a fi reluate în cadrul următoarei reuniuni a Consiliului Energie din data de 19 decembrie 2022 precum și în perioada imediat următoare la nivel tehnic.
Mecanismul de corecție a pieței, o dată adoptat, va conduce la plafonarea prețului de decontare a instrumentelor financiare derivate tranzacționate pe indicele TTF al pieței gazului natural din Olanda (piața reprezentativă la nivel european pentru formarea prețului la gaze naturale).
„În cadrul negocierilor, România, alături de o mare parte din celelalte state membre, a susținut implementarea unui plafon suficient de scăzut astfel încât să contribuie la stabilizarea prețului la gaze la valori rezonabile, cu impact direct asupra competitivității industriei și nivelului de trai al consumatorilor finali. România a susținut de asemenea aplicarea mecanismului la toate bursele europene pentru a putea preveni în mod eficient apariția unor prețuri excesive la gaze naturale”, a mai transmis Ministerul Energiei.