Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și cu șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenentul Viorel Pană, au efectuat o vizită joi, 13 iulie, la detașamentul „Carpathian Vipers” dislocat în baza aeriană Šiauliai din Lituania de către Forțele Aeriene Române.
Delegația oficială a fost informată cu privire la misiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO desfășurate de către militarii români și a vizitat spațiile de lucru și de cazare ale acestora. De asemenea, au asistat la un exercițiu de alertare.
Ministrul Tîlvăr, care a venit direct de la Summit-ul de la Vilnius, a felicitat militarii români pentru profesionalismul cu care și-au îndeplinit misiunile, inclusiv asigurarea securității spațiului aerian în timpul desfășurării celui mai important eveniment al NATO din acest an.
În discursul său, Angel Tîlvăr a menționat aprecierile exprimate de reprezentanții înalți ai statelor aliate în cadrul discuțiilor purtate cu membrii delegației române referitoare la militarii Armatei României.
„Rezultatele obținute de dumneavoastră și de camarazii dumneavoastră aflați în misiuni aici sau în alte teatre de operații, calitățile profesionale și statura morală de excepție pe care le dovediți zi de zi, în misiuni dificile, departe de casă și de cei dragi dumneavoastră, v-au adus respectul colegilor dumneavoastră din armatele aliate. Iar când dumneavoastră sunteți respectați, este respectată România!”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Conducerea detașamentului a prezentat oficialilor Ministerului Apărării Naționale (MApN) principalele activități desfășurate pe parcursul a patru luni, în care au fost planificate și executate cu succes mai multe exerciții și antrenamente comune cu forțe aeriene ale statelor aliate.
„Exercițiile și antrenamentele la care ați participat s-au constituit în experiențe valoroase în planul carierei fiecăruia dintre dumneavoastră, dar au adăugat și la zestrea de interoperabilitate a Forțelor Aeriene Române. Vă veți întoarce acasă mai puternici, mai bine pregătiți și mult mai motivați să continuați să evoluați în impresionantele dumneavoastră cariere”, a declarat ministrul apărării.
Generalul Daniel Petrescu a subliniat importanța asumării responsabilităților de securizare a spațiului aerian aliat în regiunea Baltică, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO. Această implicare consolidează rolul României ca un aliat de încredere și un pilon de stabilitate pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. „Prin misiunile reale executate pe timpul celor patru luni de dislocare, prin prestațiile excelente pe care le-ați avut în cadrul exercițiilor și antrenamentelor executate împreună cu cele mai avansate aviații militare aliate, ați probat încă o dată interoperabilitatea Forțelor Aeriene Române cu structurile similare din NATO și ați reconfirmat valoarea și profesionalismul aviatorilor militari români”, a declarat generalul Petrescu.
Detașamentul Carpathian Vipers, format din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari, este dislocat în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, în perioada aprilie-iulie 2023.
Acest detașament românesc are responsabilitatea de a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în colaborare cu Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de-a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.
După preluarea responsabilităților de la partenerii francezi, detașamentul românesc a efectuat prima misiune reală de interceptare în prima săptămână. De atunci și până în prezent, aeronavele F-16 au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 20 de ori, ceea ce a dus la aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.
Aceasta este a doua dislocare a Forțelor Aeriene Române în Lituania, prima misiune de Poliție Aeriană fiind executată în perioada august-octombrie 2007. La acea vreme, detașamentul era format din 67 de militari și 4 aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. Prin participarea sa activă în aceste misiuni, România contribuie la asigurarea securității și stabilității în regiunea Baltică, în conformitate cu angajamentul său față de NATO și partenerii săi.