Proiectul „România Educată” a fost numit de către președintele Iohannis ca fiind „proiectul său de suflet”, iar legile asociate acestui proiect au fost semnate în cadrul unei ceremonii fastuoase, grețoase, pline de minciună, cât să nu se zică că Iohannis a stat degeaba 10 ani la Cotroceni.
Cu toate acestea, există critici și nemulțumiri cu privire la schimbările propuse în sistemul educațional. Iată câteva dintre măsurile care au provocat controverse:
Exmatricularea elevilor: Proiectul prevede posibilitatea exmatriculării elevilor în cazul faptelor grave. Sancțiunile vor fi aplicate gradual, începând de la observații și mustrări scrise. Elevul exmatriculat se poate reînmatricula în anul școlar următor.
Confiscarea telefoanelor mobile ale elevilor: Profesorii vor avea dreptul să confiște telefoanele mobile ale elevilor în clasele primare și gimnaziale. Telefoanele vor fi predate doar părinților sau tutorilor legali ai elevului. Pentru liceeni, decizia de a interzice sau nu telefoanele rămâne la dispoziția școlii.
Religia ca probă la Bacalaureat: Religia va deveni a treia probă a profilului uman la examenul de Bacalaureat. Absolvenții de liceu vor putea alege între religie, geografie, filosofie, economie și una dintre științele socio-umane.
Admitere la liceu cu examen: Pentru 50% dintre locurile disponibile, se va introduce un examen de admitere după Evaluarea Națională. Prima generație care va susține acest examen va fi cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.
Program special pentru elevii părinți: Elevii însărcinați sau cei care au devenit părinți vor avea anumite facilități, cum ar fi un număr mai mare de absențe motivate și program mai flexibil în grupe speciale.
Acestea sunt doar câteva dintre schimbările propuse în cadrul Legilor Educației. Proiectul a fost supus dezbaterilor și a provocat controverse și critici din partea diferitelor părți implicate, inclusiv sindicatele profesorilor, părinții și elevii. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a decis că legile nu sunt neconstituționale.