Leul s-a întărit semnificativ în prima zi a săptămânii, 19 mai 2025, cursul oficial afișat de Banca Națională a României fiind de 5,0315 lei/euro, în scădere față de 5,1033 lei/euro, cât era vineri, 16 mai. Moneda națională a început să se aprecieze încă de dimineață. Mai jos sunt prezentate evoluțiile din piața interbancară, reacțiile băncilor și comentariile analiștilor.
Ce spun analiștii despre aprecierea leului
Leul a câștigat 1,41% față de euro la cursul oficial al BNR, iar până la ora 12.00 se înregistra o apreciere de 1,6%. Specialiștii de la ING Bank estimează că BNR va apăra în perioada următoare nivelul de 5,05 lei/euro, potrivit raportului macroeconomic publicat de bancă.
Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost primite pozitiv de piețele financiare, potrivit economiștilor-șefi din sectorul bancar. Reprezentanții CFA România susțin că probabilitatea unei retrogradări a ratingului de țară a scăzut semnificativ, existând șanse ca România să primească o perioadă de grație de 1-6 luni din partea agențiilor de rating în iunie.
Erste Bank atrage atenția asupra riscului inflației
Potrivit unei analize Erste Bank, noul președinte trebuie să numească rapid un prim-ministru, iar stabilizarea politică și economică se va produce odată cu formarea unui guvern complet funcțional și prezentarea planului de consolidare fiscală. Evaluarea Comisiei Europene a poziției fiscale a României este așteptată la începutul lunii iunie. Totuși, inflația rămâne principalul risc, în contextul posibilității introducerii de noi măsuri fiscale.
JPMorgan: riscul politic a scăzut, dar leul tot va slăbi pe termen mediu
Gigantul bancar american JPMorgan a afirmat luni că victoria electorală a lui Nicușor Dan reduce riscul politic și că perspectiva retrogradării ratingului suveran sub nivelul „investment grade” a devenit mai puțin probabilă. Cu toate acestea, JPMorgan estimează o „devalorizare moderată” a leului până la sfârșitul trimestrului II, cu un curs estimat la 5,10 lei/euro, și 5,25 lei/euro până la finalul anului 2025.
De asemenea, banca americană și-a ajustat expunerea pe obligațiunile României: titlurile internaționale au fost trecute de la „subponderat” la „ponderat în piață”, iar cele guvernamentale locale de la „ponderat” la „supraponderat”.
Cursul euro pe piața interbancară și declarațiile CFA România
Pe piața interbancară, euro a coborât luni dimineață la 5,02 lei, după ce în ziua precedentă fluctuațiile au fost între 5,09 și 5,10 lei. La ora 9.45, euro se tranzacționa la 5,03 lei, conform platformei Bloomberg.
Adrian Codirlașu, președintele CFA România, a declarat că această apreciere a leului era anticipată, în condițiile în care rezultatul alegerilor a evitat o criză politică majoră. El a explicat că piețele au reacționat prin deprecierea leului după primul tur și prin aprecierea de astăzi, corectându-se. Este posibil ca și indicele ROBOR să înceapă să scadă chiar din 19 mai, iar randamentele obligațiunilor și bursa ar putea urma același trend descendent. Deși riscul retrogradării nu a dispărut complet, acesta este semnificativ redus.
ING Bank vede un prag de sus la 5,05 lei/euro
Economiștii ING Bank consideră că BNR ar putea interveni pentru a menține cursul sub 5,05 lei/euro în perioada următoare.
Evoluția cursului BNR euro/leu în perioada alegerilor
În contextul electoral, euro a atins valori record la cursul oficial BNR. Pe 6 mai 2025, după primul tur al alegerilor prezidențiale în care George Simion și Nicușor Dan s-au calificat cu 40%, respectiv 20% din voturi, euro a trecut pragul de 5 lei.
Pe 8 mai, cursul a urcat la 5,1222 lei/euro, cel mai mare nivel înregistrat vreodată. I