Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a exprimat din nou disconfortul său față de mesajele Ro-Alert primite vineri noaptea de către locuitorii orașului. În textul mesajelor, gălățenii erau îndrumați să se refugieze în beciuri și adăposturi civile. Edilul recunoaște importanța transmiterii mesajelor Ro-Alert în caz de pericol, dar consideră că conținutul acestora poate sugera o situație de război, ceea ce ar putea crea anxietate în comunitate în momente în care viața se desfășoară în mod normal.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, a fost mesajul primit de gălățeni chiar înainte de miezul nopții, vinerea trecută, pe fondul bombardamentelor rusești asupra porturilor ucrainene Ismail și Reni.
Mesaje similiare au fost trimise și în Tulcea, iar MApN a spus că „a notificat, începând cu ora 22,38, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din Judeţele Tulcea şi Galaţi” în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei cu România.
„Am intrat într-o nouă etapă”
Primarul Ionuț Pucheanu a declarat duminică seară, la Antena 3, că totul riscă să se transforme într-o psihoză pentru că locuitorii știu că se află sub umbrela NATO:
„Mie se pare ca dl Arafat a luat-o mult prea personal, din păcate, nu dânsul a apăsat pe butonul pentru mesaje, dar mi se pare cam mult…Am vazut că mi-a spus și să-mi las telefonul în afara casei dacă mă deranjează.
Pentru a ma face si mai bine înțeles, și până acum s-a bombardat iar viața în orașele acestea relativ mici Brăila, Tulcea și Galațiul, dincolo de rumoarea unor zgomote cu care nu eram obișnuiți intraseră cumva în cotidian, nu se simțea nimeni amenințat, eram în conceptul ăsta general că suntem sub umbrela NATO și nimeni nu ne atacă.
Am intrat într-o nouă etapă, în momentul în care primești un mesaj în miez de noapte în care ți se indică să te duci în beci și spre adăposturi, mie mi se pare că este o formă prin care România spune că suntem într-o etapă de război. Eu ceea ce am reclamat nu este neapărat primirea acestor Ro-Alert-uri, înțeleg perfect sistemul de atenționare, ceea ce am reclamat a fost textul în sine, când îi spui omului la 12 noaptea îndreptați-vă spre adăposturi, un om ce ar trebui să facă? Să iasă pe străzi când populația nu este antrenată, pregătită, nu știe unde sunt adăporturile? Să fie niște mii de oameni pe stradă? Eu asta am reclamat.
Nu am o problemă cu Ro-Alert, poate să fie trimise oricâte. Dar credeți că e ok să băgăm oamenii într-o psihoză? Nu e vorba de informare, că nu e chestie că ‘La Reni se bombardează, stați liniștiți, la dvs acasă lucrurile sunt ok’, pot înțelege genul acesta de mesaje, dar dacă le spui să se ducă în beci e o problemă”.