Cu ocazia Zilei Naționale a României, instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează concerte, spectacole aniversare, expoziții, proiecte educaționale dedicate Marii Uniri sau întâlniri tematice.
Astfel, românii din țară, cât și cei de peste hotare sunt invitați la evenimentele special organizate, unele dintre acestea derulându-se online.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București lansează la data de 1 decembrie, ora 18:00, seria de transmisii online, Podcasturile Teatrului Național. Prima ediție o va avea ca invitată pe actrița Maia Morgenstern, iar interviul va fi difuzat în variantă video, pe TNB-TV – canalul de youtube al TNB.
Teatrul Național „Marin Sorescu” (Craiova) prezintă spectacolul „100 pentru România” – Teatru documentar Reenactment, al evenimentelor istorice care au pecetluit Marea Unire de la 1918, urmând a fi difuzat pe TVR Craiova, joi, 1 decembrie. Teatrul craiovean va mai prezenta cu ocazia Zilei Naționale și spectacolul „Treptele Unirii” (concept și interpretare Emil Boroghină) în Sala ID Sîrbu.
Opera Națională București aduce pe scena din Capitală „Povestea Iei”, un eveniment multimedia complex, creat pentru aniversarea a 160 de ani de diplomație românească și pentru a marca Ziua Națională a României. Concerte dedicate acestei zile au pregătit și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, care prezintă pe scena Oslo Met Hall un program al Ansamblului Violoncellissimo, Centrul de Cultură Arcuș (Covasna), Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, care așteaptă publicul la spectacolul „Romanța, regina inimilor”, dar și Opera Națională Română din Iași, care a programat un recital excepțional, susținut de artiștii ieșeni în Sala „Unirii” (Cinema Victoria).
La Muzeul Național Peleș va fi pus în scenă spectacolul „Alegerea”, un text scris de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana, în regia lui Alexandru Boureanu.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei invită publicul să-i viziteze expozițiile, cu intrare liberă, în cadrul noului program de iarnă (10:00 – 17:00). Totodată, a pregătit o nouă expoziție, în parteneriat cu USAMV, legată și de evenimentele Unirii din 1918 – „Mihai Șerban – Rector și făuritor al Marii Uniri”.
Muzeul Național Brukenthal își așteaptă vizitatorii cu o expoziție cu totul specială, dedicată acestei zile: Marea Unire, în fotografii și documente, Colecția Alexandru Bârsan. Expozitia găzduieşte numeroase obiecte personale ale celor care au participat direct la Marea Unire, așa cum este Iuliu Maniu, însemnări aparţinând unor istorici de marcă din perioada interbelică, precum Silviu Dragomir, şi el secretar al Marii Uniri, sau Ioan Lupaş, un istoric de marcă al perioadei interbelice, profesor universitar de istorie modernă a românilor şi de istorie a Transilvaniei la Universitatea din Cluj. Expoziția subliniază și rolul sibienilor la făurirea Marii Uniri, cât și statutul pe care Sibiul îl poate avea, ca oraș al Unirii.