Adina Vizoli, care ocupă funcția de director în cadrul companiei de consultanță PwC, a exprimat opinia că creșterea ratei TVA pentru domeniile recreative propusă în proiectul de măsuri fiscale pus în dezbatere publică de către guvern poate conduce la întârzierea unor investiții și poate afecta competitivitatea în domeniul turismului balnear în comparație cu Ungaria și Austria.
„În ceea ce privește modificările, cea mai mare creștere de cotă vizează domeniul activităților recreative, divertisment și agrement unde cota de TVA se majorează de la 5% la 19% TVA, după 5 ani de aplicare a cotei super redusă”, a declarat ea la o conferință organizată de PwC.
”Unele investiţii ar putea fi amânate cu impact asupra locurilor de muncă, valorii adăugate brute şi veniturilor colectate la bugetul de stat. Acest aspect este cu atât mai important cu cât Ungaria, cu care România este în competiţie pentru atragerea turiştilor, se bucură de un turism balnear consacrat, iar Master Planul pentru dezvoltarea turismului balnear, publicat de Ministerul Turismului, menţionează ca axă prioritară dezvoltarea sistemului balnear ca un sistem de prevenţie şi îngrijire a sănătăţii de ambele părţi ale frontierei româno-ungare”, a mai spus Vizoli.
Adina Vizoli, specialist în cadrul companiei de consultanță PwC, a mai menționat că această creștere a TVA va diminua competitivitatea sectorului în comparație cu țările din regiune. Polonia aplică o rată redusă de TVA de 8% pentru acest sector, în timp ce cota standard este de 23%, iar Cehia aplică o rată redusă de 15%, comparativ cu cota standard de 21%.
De asemenea, experta PwC a precizat că în ceea ce privește alimentele, produsele BIO vor avea o cotă de TVA de 9%, în creștere de la 5%, iar produsele care conțin zahăr vor avea o cotă de 19%. De asemenea, băuturile nealcoolice care conțin zahăr, care sunt deja supuse unei rate de TVA de 19% începând cu acest an, vor fi supuse și unei accize începând cu anul 2024.
În ceea ce privește sectorul imobiliar, care a fost deja afectat de multiple modificări în ultimii ani, în special în ceea ce privește plafonul pentru locuințele cu TVA redusă de 5%, se vor aplica modificări începând cu anul 2024. Aceste locuințe vor avea o cotă de TVA de 9%, dar va trebui să se acorde atenție noii definiții a locuințelor eligibile pentru această cotă redusă. Astfel, TVA de 9% se va aplica doar locuințelor care pot fi locuite de beneficiari fără a necesita investiții semnificative suplimentare.
„Ne așteptăm ca toate aceste modificări să se reflecte în prețul produselor afectate de creșterile de cote, într-un interval relativ scurt, posibil majorarea să fie efectuată gradual după publicarea Legii. De avut în vedere este că aplicarea unor cote de TVA diferite atrage probleme de interpretare privind încadrarea corectă a produselor”, afirmă ea.