Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu avut miercuri, 23 noiembrie 2022, consultări politice bilaterale cu omologul spaniol José Manuel Albares, în cadrul primei Ședințe Comune de Guvern între România și Regatul Spaniei, care a avut loc la Castellón de la Plana, în Spania. Șeful diplomației române a făcut parte din delegația de miniștri participanți la reuniunea interguvernamentală, condusă de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă.
În cadrul consultărilor politice cu omologul spaniol, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că această primă ședință de guvern între România și Spania a contribuit la consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, în perspectiva aniversării, în 2023, a 10 ani de la asumarea politică a acestuia.
„În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a mulțumit omologului spaniol pentru susținerea constantă a părții spaniole în vederea atingerii acestui obiectiv major al României și a informat cu privire la evoluțiile cu privire la acest parcurs, înregistrate în ultimele luni, fiind reconfirmata susținerea fermă a Spaniei în acest scop”, a transmis MAE.
În cadrul consultărilor, cei doi miniștri ai afacerilor externe au avut și un schimb de vederi cu privire la dimensiunea economico-sectorială a relațiilor bilaterale. Șeful diplomației române a exprimat aprecierea pentru nivelul record al schimburilor comerciale, care au atins, în 2021, 4,68 miliarde de euro, și care sunt în creștere cu peste 32% în acest an, și a exprimat întregul sprijin pentru identificarea de noi oportunități economice care să aducă valoare adăugată cooperării bilaterale, inclusiv prin organizarea unui Forum Economic bilateral. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit omologului spaniol pentru susținerea aderării României la OCDE.
Consultările au prilejuit, de asemenea, o discuție de substanță între cei doi șefi ai diplomațiilor cu privire la evoluțiile de securitate cauzate de agresiunea nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Ministrul român al afacerilor externe a prezentat sprijinul substanțial și multidimensional pe care România îl acordă Ucrainei, precum și Republicii Moldova, ca unul dintre cele mai afectate state de consecințele războiului brutal purtat de Rusia împotriva Ucrainei. În acest sens, a mulțumit Spaniei pentru participarea la conferința ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a co-prezidat-o în urmă cu două zile, pe 21 noiembrie, la Paris, și care a adus rezultate foarte bune în beneficiul Republicii Moldova.
Cei doi oficiali au abordat aspecte care vizează ajutorul umanitar acordat Ucrainei, sprijinul foarte consistent acordat de România pentru fluidizarea transportului de cereale în vederea asigurării securității alimentare la nivel global, precum și modalitățile de implicare a celor două țări în reconstrucția Ucrainei”, a mai transmis MAE.