O perspectivă pesimistă asupra anului 2025 afectează sectoarele cheie, provocată de provocările structurale și investițiile slabe, ceea ce alimentează îngrijorările privind o stagnare prelungită pentru cea mai mare economie a Europei.
Încrederea în afaceri din Germania a scăzut la cel mai mic nivel din mijlocul anului 2020, companiile semnalând așteptări înrăutățite pentru anul următor.
Indicele Climei de Afaceri ifo a scăzut la 84,7 puncte în decembrie 2024, în scădere față de 85,6 puncte revizuit în noiembrie, și sub așteptările analiștilor de 85,6 puncte. Aceasta marchează cea mai slabă citire din mai 2020, când restricțiile induse de pandemie au afectat sever afacerile germane.
Articole conexe
- Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu un vot de încredere: Ce ne putem aștepta?
- Piețele de valori europene sunt lovite de agitațiile politice din Germania și Franța
Declinul a fost evident în sectoarele de producție, servicii și comerț, unde așteptările viitoare au devenit din ce în ce mai pesimiste. În contrast, sectorul construcțiilor a arătat o ușoară îmbunătățire față de nivelurile anterior deprimante în evaluarea sa actuală, deși perspectivele pentru viitor au rămas pesimiste.
„Declinul s-a datorat în special așteptărilor mai pesimiste. În contrast, companiile au evaluat situația actuală ca fiind mai bună. Slăbiciunea economiei germane a devenit cronică”, a remarcat Clemens Fuest, președintele Institutului ifo.
Analizând datele, subindicele pentru condițiile actuale de afaceri a înregistrat o ușoară îmbunătățire, crescând de la 84,3 puncte la 85,1 puncte, depășind estimările consensului de 84 puncte.
Cu toate acestea, subindicele pentru așteptări, care măsoară sentimentul privind perspectivele pentru lunile următoare, a scăzut brusc la 84,4 puncte, în scădere față de 87 puncte revizuite din noiembrie, marcând cel mai scăzut nivel din februarie 2024 și depășind așteptările de 87,5 puncte.
Pesimismul afectează economia germană
Sentimentul a variat între sectoare, dar a rămas în general sumbru. „Niciun sector nu este cu adevărat optimist în privința anului 2025. Multe lucruri așteaptă noul guvern german,” a declarat Klaus Wohlrabe, expert ifo.
În industria construcțiilor, majoritatea firmelor (51,5%) se așteaptă la o înrăutățire a situației de afaceri în 2025, în timp ce mai puțin de 5% prevăd vreo îmbunătățire.
Retailerii au reflectat acest pesimism, 42,1% anticipând o deteriorare suplimentară și doar 7,9% exprimând optimism. Jumătate dintre companiile de retail sondate se așteaptă ca condițiile să rămână neschimbate.
Articole conexe
- Bundesbankul Germaniei avertizează asupra stagnării economice pe măsură ce războiul comercial se apropie
- Moralul în afaceri din Germania se înrăutățește: Este competitivitatea industrială în pericol?
În sectorul serviciilor, optimismul este ușor mai puternic, dar totuși moderat: 11,9% dintre afaceri se așteaptă la condiții mai bune, în timp ce 28,2% prevăd o scădere. Majoritatea furnizorilor de servicii (59,9%) se așteaptă la nicio schimbare.
În sectorul manufacturier, companiile par la fel de pesimiste. În timp ce 15,7% dintre firme se așteaptă la o îmbunătățire, 31,8% anticipează o scădere suplimentară. Majoritatea (52,6%) prezic că nu vor exista schimbări semnificative.
Ifo evidențiază riscurile „deindustrializării lente”
Provocările structurale, nu doar slăbiciunea ciclică, stau la baza pesimismului din Germania. Producția dependentă de export suferă din cauza pierderii competitivității, în special în afara Europei.
Lara Zarges, expert economic ifo, a declarat: „Din cauza problemelor structurale de locație și a nivelurilor ridicate de incertitudine privind cadrul politicii economice, companiile își rețin investițiile.”
Pentru unii economiști, această stagnare ridică un semnal de alarmă. „În momentul de față, nu este încă clar dacă actuala fază de stagnare este o slăbiciune temporară sau una permanentă și, prin urmare, o schimbare dureroasă în economie,” a declarat Timo Wollmershäuser, director adjunct al Centrului ifo pentru Macroeconomie și Sondaje.
Săptămâna trecută, ifo și-a redus prognozele de creștere, prezicând că economia Germaniei se va contracta cu 0,1% în 2024 după o scădere de 0,3% în acest an. Se așteaptă o ușoară redresare la 0,4% creștere în 2025, cu o creștere de 0,8% până în 2026.
Totuși, imaginea pe termen lung ridică îngrijorări privind „deindustrializarea lentă”. În scenariul său de bază, institutul ifo prezice că ponderea producției în valoarea brută adăugată totală a Germaniei va scădea, companiile relocând producția și investițiile în străinătate.
Creșterea productivității rămâne slabă, pe măsură ce producția industrială cedează loc serviciilor mai puțin productive.
Reacțiile pieței: Euro slăbește, randamentele bundurilor scad
Perspectivele economice deteriorate au afectat piețele financiare germane. Euro s-a slăbit marțea, cursul EUR/USD scăzând cu 0,3% pentru a tranzacționa sub 1,05.
Obligațiunile suverane germane au beneficiat de cererea crescută din partea investitorilor, împingând randamentele Bundurilor pe 10 ani la 2,22%.
Acțiunile au rămas în mare parte stabile, indicele DAX prezentând puține mișcări după o scădere de 0,4% în ziua precedentă. Printre cele mai performante s-au numărat Airbus SE, Siemens AG și BMW AG, care au crescut cu 1,5%, 1% și respectiv 0,9%. În contrast, Deutsche Post AG și Rheinmetall AG au fost printre cele mai mari pierzătoare ale zilei, scăzând cu 2,2% și, respectiv, 2%.