Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și-a reiterat decizia fermă de a nu renunța la eliminarea contribuției de asigurări de sănătate pentru concediile medicale, cu excepțiile deja aprobate de Guvern pentru pacienții cu afecțiuni cronice, oncologice sau pentru tinerele mame și copii.
Totodată, premierul a anunțat că prin reforma fiscală ce va fi implementată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vor fi introduse o serie de deduceri la impozitul pe venit. Șeful Guvernului a subliniat că aceste deduceri vor facilita și dezvoltarea serviciilor de învățământ privat și a instituțiilor spitalicești private, mai ales având în vedere că, odată cu aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026, se preconizează că vor fi atrase în țară și marile companii de asigurări.
”Din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile, și serviciile de învățământ, și de învățământ privat, și after school, și grădinițe, și creșe, și instituții spitalicești private, prin deduceri și printr-un sistem de asigurări național. Momentan, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli. Noi trebuie să intrăm într-o normalitate. Mai mult ca sigur când vom intra în OCDE, în 2026, vor veni și marile companii de asigurări și pe un sistem de sănătate așezat”, a declarat Ciolacu.
Premierul a mai susținut că deducerile nu pot fi introduse la momentul actual, ținând cont de numărul mare de români care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. ”Eu nu pot să scad în acest moment la venitul minim pentru că o treime dintre români, în sistemul privat, sunt plătiți cu venitul minim. Dacă scad la venitul minim, o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim. Cu alte cuvinte, aceste soluții emiprice și luate doar pentru că dau bine la televizor, eu nu o să le iau. O să vin cu o reformă și cu un sistem de deucreri la venituri, ceva sustenabil și ceva exact cum este în țările dezvoltate. România a depășit momentul amatorismului”, a susținut Ciolacu,