”România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, marți, la Palatul Victoria, în cadrul unei întrevederi cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de Vern Buchanan, președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților.
Marcel Ciolacu a considerat această vizită drept o oportunitate de a întări dialogul dintre partea română și Congresul american și, în același timp, de a transmite o imagine clară și sinceră asupra relevanței relației bilaterale dintre România și Statele Unite.
”Între România și Statele Unite ale Americii sunt relații de fond, atât pe latura strategică, cât și economică. România este interesată de consolidarea, în continuare, a relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA”, a declarat șeful Executivului român.
”SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
”În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a dinamiza industria națională de apărare”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Aderarea României la Programul Visa Waiver
La Palatul Victoria s-a discutat și o altă temă de interes, și anume aderarea României la Programul Visa Waiver, după amânarea acesteia din frica de țigani.
”România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor”, a dat asigurări șeful Executivului.
Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje clare de susținere a aderării României la Programul Visa Waiver, subliniind faptul că țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a colaborat strâns cu Ambasada SUA în acest proces. Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea României în acest program reprezintă un merit câștigat și au dat asigurări că vor întreprinde demersurile necesare pentru ca cetățenii români să beneficieze cât mai curând de această facilitate.
Totodată, în cadrul întrevederii desfășurate la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul solid al Guvernului în apărarea valorilor democratice, a orientării euro-atlantice a României, precum și în asigurarea transparenței și corectitudinii proceselor democratice și a libertății de exprimare.
Din delegația Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (Republican – Florida), Dina Titus (Democrat – Nevada), Lloyd Doggett (Democrat – Texas), Ted Lieu (Democrat – California), Neal Dunn (Republican – Florida), Ilhan Omar (Democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (Republican – Florida) și Andy Ogles (Republican – Tennessee).
Din partea Guvernului României, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emilian-Horațiu Hurezeanu, precum și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan-Radu Oprea.