Fostul șef al SRI, Florian Coldea, și fostul general SRI, Dumitru Dumbravă, cunoscut pentru introducerea termenului „câmp tactic” în contextul justiției, au fost convocați la DNA joi, în legătură cu un caz de trafic de influență, au afirmat surse judiciare pentru HotNews.ro. Inițial, Dumitru Dumbravă s-a prezentat la DNA. Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice a SRI și secretar general al instituției, a intrat în atenția opiniei publice în 2015, când a sugerat că instanțele au fost manipulate în favoarea Serviciului Român de Informații.
Ulterior, fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost chemat și el la DNA. Potrivit unor informații dezvăluite inițial de G4 Media și confirmate de surse judiciare, Coldea, Dumbravă și avocatul Doru Trăilă, care s-a prezentat și el joi la DNA, sunt suspectați într-un caz de trafic de influență în instanțe și spălare de bani.
Cei trei au fost convocați în urma unei plângeri depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg, conform relatărilor News.ro și G4Media. Conform acestor surse, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care oferă servicii de consultanță pentru firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea sa în instanță. Hideg a plătit efectiv doar 100.000 de euro din această sumă. Potrivit procurorilor DNA, Trăilă și consultanții Coldea și Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că, în schimbul banilor, îl vor ajuta să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar.
Omul de afaceri Cătălin Hideg și firma sa, Sanimed Internațional, au fost trimiși în judecată de către Parchetul European în octombrie 2022, într-un caz de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.
„Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.
În acest dosar, Cătălin Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în februarie acestui an. Infracțiunile pentru care a fost găsit vinovat includ folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, în scopul obținerii frauduloase de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele gestionate de aceasta, cu consecințe grave, și pentru infracțiunea de spălare a banilor.
Florian Coldea a condus operațiunile SRI timp de aproape 12 ani și a fost acuzat de implicare puternică în lupta anticorupție, alături de DNA. În ianuarie 2017, Coldea și-a dat demisia din funcția de prim-adjunct al directorului Eduard Hellvig al SRI, fiind transferat în rezervă. În timpul mandatului său, SRI a fost implicat într-o cooperare extinsă cu serviciile secrete ale NATO și în lupta anticorupție alături de DNA.
În 2005, Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI, iar pentru o perioadă scurtă în 2006 a fost director interimar al SRI. A devenit cunoscut publicului în timpul crizei jurnaliștilor răpiți în Irak, când prestația sa în gestionarea situației l-a propulsat în vârful SRI. În timpul mandatului său, SRI s-a concentrat pe cooperarea internațională, în special cu serviciile secrete americane, și pe combaterea corupției prin colaborarea cu DNA.
În ciuda unor controverse, inclusiv o suspendare temporară în 2007, Coldea a rămas în funcție și a fost apreciat pentru eforturile sale în domeniul securității naționale. După 2012, a fost tot mai des criticat și a fost subiectul unor campanii de presă care îl acuzau de implicare în jocuri politice și de influențarea justiției.
În ceea ce-l privește pe generalul Dumitru Dumbravă, acesta a fost acuzat că ar fi avut control asupra unui grup de judecători, influențând deciziile acestora în procese, și că ar fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor, furnizându-le informații confidențiale din dosare. Acuzațiile publice au dus la convocarea sa în fața Comisiei parlamentare de control al SRI, care i-a cerut demisia din funcția de secretar general al SRI în noiembrie 2017. Dumbravă a explicat că atunci când a folosit termenul „câmp tactic” nu a avut în vedere influențarea justiției, ci mai degrabă posibilitatea ca inculpații să influențeze actul de justiție, considerând că acesta era un atribut și o implicare a SRI. În august 2018, președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe Dumbravă.