Peste 20 de ambasade au emis joi o declarație comună cu ocazia celei de-a 20-a ediții aniversare a Bucharest Pride, subliniind că poporul român continuă să-și afirme angajamentul față de valorile democrației, pluralismului și parcursului european. Declaraţia a fost susţinută de Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia, Spania şi Suedia. Reprezentanțele diplomatice au transmis că recunoașterea și respectarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+ țin de obligațiile legale și de respectarea principiilor democratice, nu de o opțiune ideologică. Totodată, acestea au evidențiat importanța manifestărilor organizate în afara Bucureștiului, considerându-le esențiale pentru dezvoltarea unor comunități locale incluzive, potrivit News.ro.
Cu ocazia ediţiei aniversare a 20 de ani de Bucharest Pride, noi, misiunile diplomatice, reafirmăm sprijinul nostru ferm şi neclintit pentru comunitatea LGBTIQ+ din România. Poporul român şi-a reafirmat angajamentul faţă de valorile democratice, pluralism şi integrarea europeană. Aceste valori – demnitate, egalitate şi justiţie – se află, de asemenea, în centrul mişcării pentru drepturile persoanelor LGBTIQ+. Respectarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+ nu este o chestiune de ideologie, ci una de obligaţie legală şi integritate democratică”, se arată, joi, în mesajul semnat de reprezentanţii a 24 de ambasade.
Semnatarii documentului îşi exprimă, de asemenea, ”aprecierea şi sprijinul pentru evenimentele Pride care au loc în toată ţara – la Braşov, Cluj, Iaşi, Oradea şi Timişoara”.
”Aceste Pride-uri regionale sunt esenţiale pentru construirea unor comunităţi locale incluzive, pentru amplificarea vocilor persoanelor LGBTIQ+ din afara capitalei şi pentru a arăta că egalitatea trebuie să fie o realitate pentru toţi, peste tot în România. Prezenţa lor întăreşte mişcarea naţională pentru drepturile omului şi transmite mesajul că iubirea nu cunoaşte graniţe”, se mai arată în mesajul reprezentanţelor dipomatice.
Acestea reamintesc că ”drepturile persoanelor LGBTIQ+ sunt ferm protejate de legislaţia Uniunii Europene şi de tratatele internaţionale privind drepturile omului”.
”Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene au afirmat în mod repetat aceste drepturi – inclusiv protecţia împotriva discriminării, recunoaşterea legală a familiilor şi proceduri accesibile de recunoaştere a genului. Aceste hotărâri sunt obligatorii şi trebuie implementate integral în toate statele membre ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei”, se mai arată în mesaj.
Reprezentanţele diplomatice se referă şi la ”provocările care persistă”.
”Discursul instigator la ură continuă să ameninţe siguranţa şi demnitatea persoanelor LGBTIQ+. Vom continua să sprijinim comunitatea LGBTIQ+ din România şi să colaborăm îndeaproape cu instituţiile publice şi societatea civilă pentru a construi o societate în care fiecare persoană – indiferent cine este sau pe cine iubeşte – este tratată cu egalitate, corectitudine şi respect. Suntem mândri să vă fim alături în această călătorie”, se mai arară în mesaj.
Acesta este semnat de: Ambasada Australiei, Ambasada Austriei, Ambasada Belgiei, Ambasada Britanică, Ambasada Canadei, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Columbiei, Ambasada Republicii Croaţia, Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Regatului Danemarcei, Ambasada Estoniei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Finlandiei, Ambasada Franţei, Ambasada Germaniei, Ambasada Greciei, Ambasada Irlandei, Ambasada Mexicului, Ambasada Norvegiei, Ambasada Portugaliei, Ambasada Republicii Slovenia, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei şi Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.
La sfârşitul lunii trecute, 17 ţări din Uniunea Europeană au acuzat Ungaria că încalcă valorile fundamentale ale UE prin adoptarea unor legi ce vizează persoanele LGBTQ+.
Parlamentul Ungariei a adoptat în martie o lege care creează o bază legală pentru interzicerea marşurilor Pride şi permite Poliţiei să utilizeze camere de recunoaştere facială pentru a identifica persoanele care participă. De asemenea, Parlamentul a aprobat în aprilie modificări constituţionale ce stipulează că Ungaria recunoaşte doar două sexe, masculin şi feminin.
”Suntem extrem de alarmaţi de aceste evoluţii care contravin valorilor fundamentale ale demnităţii umane, libertăţii, egalităţii şi respectului pentru drepturile omului”, au afirmat guvernele celor 17 ţări într-o declaraţie comună.
Ambasadele semnatare ale declarației au îndemnat autoritățile de la Budapesta să renunțe la măsurile restrictive adoptate și au solicitat Comisiei Europene să își exercite pe deplin atribuțiile legale în cazul în care Ungaria nu răspunde acestor apeluri. Comisia are posibilitatea de a iniția proceduri legale împotriva statelor membre care încalcă legislația Uniunii Europene.
Bucharest PRIDE 2025 este programat să se desfășoare sâmbătă, marcând două decenii de la momentul în care comunitatea LGBTQIA+ din România a început să își revendice drepturile în mod public, prin prezență activă în spațiul civic și prin afirmarea demnității și vizibilității proprii.